Yarattığı katma değer ve sağladığı istihdam ile sanayide hızlı bir gelişim içinde olan plastik ve
kimya sektörü temsilcileri, her iki sektöründe son yıllarda önemli bir gelişim gösterdiğini söyledi. Plastik ve kimya sektörünü geleceğe taşıyacak olan stratejinin, ‘Ar-Ge’ olduğu görüşü belirtildi.
Kimya sektörü çevrelerine göre, dünyada kimya sektörü ticaret hacmi, yaklaşık 4 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor. Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli düşündüğümüzde, küresel kimya sektörü içinde aldığı payı çok daha yükseltebileceğini görüyoruz. Kimya sektörü ihracatı 2017 yılında 16 milyar 115 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2016 yılına kıyasla sektör ihracatı değer bazında yüzde 15,2 artış gösterdi. Var olan ihracat artış hızını sürdürmesi halinde kimya sektörü ihracatı 2018 yılında 18 milyar dolara ulaşabileceği ifade ediliyor. 2017 yılında büyümeyi destekleyen faktörlerin 2018 yılında da etkisini göstermesi bekleniyor.
Plastik sektörü çevrelerine göre, üretim kapasitesi ile dünyada altıncı, Avrupa’da ise ikinci sırada yer alan Türkiye plastik sektörü büyüme ivmesini devam ettirdi. 2017 yılında yüzde 10 büyüyen sektörün yılı 37,1 milyar dolarlık üretim ve 4,3 milyar doların üzerinde ihracatla kapadığı söylendi. Türkiye’de sanayinin başkenti konumundaki Bursa, plastik sektöründe de büyüme ivmesini her geçen gün arttırıyor. Bursa’nın ihracat rakamları her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu ve 2018 yılında plastik üretiminin miktarda 10 milyon tona, değerde 39 milyar dolara ulaşması bekleniyor.